Kijk-, Luister- & Leestips

De beste Boeken, Podcasts, Websites en TV-tips
over
Mindset, Persoonlijke Groei & Bewust Leven

Plus nog enkele leuke tips enkel en alleen voor de ontspanning.Ter info:
De informatie op deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt en aangevuld.
Nieuwe informatie vind je telkens bovenaan elke rubriek.
Laatste update: 13/04/22

Lees-tips: boeken & tijdschriften

” Reading is to the mind what exercise is to the body “
Joseph Addison


‘De Kracht van Kwetsbaarheid’ – Brené Brown:

OVER: Je kwetsbaar durven opstellen in een wereld die gericht is op perfectie.

Over de moed om je kwetsbaarheid te laten zien, om niet perfect te willen zijn en om risico’s te durven nemen. Brené legt uit dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg is naar moed, betrokkenheid en diepgaande verbinding.

Ik heb het boek zelf nog niet gelezen – het staat wel op mijn leeslijstje! – maar ik heb al heel wat over – en stukken uit – het boek kunnen lezen, en ik ben redelijk goed op de hoogte van de ideeën van Brené Brown aangaande kwetsbaarheid en schaamte.

Dit moet gewoon een schitterend boek zijn.

Het Leven en hoe het te leiden – Serge Simonart

OVER: Een leidraad voor het leven.

Hopen levenservaring gebundeld in 1 dik boek opdat de lezer zich niet aan dezelfde stenen zou stoten als de schrijver.

Dit boek is 1 van mijn veroveringen van op de boekenbeurs in Antwerpen. De kleine hoofdstukjes gaan elk over een ander onderwerp en staan los van elkaar. Ik ben er ondertussen al ver in gevorderd, en ik vind het nog steeds een schitterend en leerrijk boek.

Dit is zo’n reus op wiens schouders ik veel vroeger in mijn leven had willen klimmen.


How to win friends & influence people – Dale Carnegie

OVER: Hoe je je relaties verbetert door effectief en authentiek te communiceren.

In dit boek met zijn ietwat merkwaardige titel legt Dale Carnegie uit dat succes op persoonlijk en professioneel vlak in belangrijke mate steunt op effectieve sociale vaardigheden.

A.d.h.v. verhalen, voorbeelden en tips leer je hoe je mensen op een oprechte manier kunt overtuigen, hoe je je relaties positief kunt beïnvloeden, en impliciet ook hoe je jezelf en je leven naar een hoger niveau tilt.

Mijn 25 jaar oude exemplaar

Ik heb dit boek al zo’n 25 jaar in mijn bezit. Intussen zijn de vergeelde pagina’s opgesierd met een hoop kleurrijke markeringen en persoonlijke krabbels. Het heeft destijds een wereld doen opengaan voor mijn naïeve, binair denkende 25-jarige zelf, dat er vast in geloofde dat mensen overtuigen een kwestie is van rationele argumenten. Nu, enkele decennia later, besef ik dat emotie een veel groter aandeel heeft in menselijk oordelen dan feiten.

In de loop der jaren zijn er een aantal updates van deze – vandaag nog steeds erg populaire – management klassieker verschenen, maar ik ken alleen de versie van in de jaren negentig. Hij is ook te verkrijgen in het Nederlands: “Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt.”

Psychologie Magazine (maandblad)

OVER: Persoonlijke groei. Jezelf leren kennen. Ontdekken wat echt belangrijk voor je is.

Dit inspirerende tijdschrift heb ik ooit ontdekt bij de kapper. Er zijn exemplaren waarvan ik bijna elke bladzijde verslonden heb, en – zoals dat gaat – is er ook hier en daar een uitgave die mij persoonlijk minder interesseert.

Psychologies – Vlaamse editie (maandblad)

OVER: Onderwerpen gelijkaardig aan Psychologie Magazine

Niet te verwarren met Psychologie Magazine. De magazines en de topics lijken op elkaar, maar het zijn twee verschillende tijdschriften.

Zowel Psychologie Magazine als Psychologies – Vlaamse editie is te koop bij veel gewone krantenwinkels of via een abonnement. Ze zijn ook te spotten in menig wachtzaal.

Websites

6 Time traps

OVER: Time management en de vele manieren waarop we dagelijks heel wat tijd verliezen.Opmerking van de redactie:
Zeer binnenkort zal ik deze lijst met interessante websites en -links aanvullen. Niet zozeer een gebrek aan interessante sites, als wel aan tijd op dit moment 🙁
(ik ga er mijn tijdsmanagementcursus nog eens moeten bijhalen, vrees ik)

Kijk-tips: TV & Youtube


Brené Brown – The Call to Courage (Netflix special – NL ondertiteld)

OVER: Humoristische, inzicht verschaffende ‘onemanshow‘ over kwetsbaarheid, moed, schaamte en empathie.

De Amerikaanse Brené Brown is een bijzonder wijze vrouw. Verder is ze ook nog researcher, professor, auteur, en wat nog.

Ze is de host van 2 hele goede podcasts (zie verder), en ze schreef meerdere bestsellers over onderwerpen als kwetsbaarheid, schaamte, moed,… Ze heeft ook een populaire TED talk “De kracht van kwetsbaarheid” (Nederlands ondertiteld), die ik zelf nog moet bekijken.

Vulnerability is not winning or losing.
It’s having the courage to show up and be seen when we have no control over the outcome.

Vulnerability is not weakness. It’s our greatest measure of courage. “


Brené Brown


Van A tot Z: Dirk De Wachter (reeks op VRTnu)

OVER: Interview met de bekende psychiater Dirk De Wachter

Pat Donnez interviewt de bekende psychiater, spreker en schrijver aan de hand van 26 thema’s die elk beginnen met een letter van het alfabet.

Gezapig interview met een zeer bedachtzame Dirk De Wachter die al heel veel over het leven gemijmerd heeft – niet onlogisch, gezien zijn beroep – en die daar ook wel het een en ander over kan vertellen.

Luister-tips: Podcasts

Werk & Leven

OVER: Twee West-Vlaamse dames op zoek naar balans in hun werk en hun leven

Luchtige, maar inspirerende podcast met nuttige tips voor wie – net als ik – op zoek is naar een evenwichtig(er) leven.

Update 13/04/22: De volledige podcastreeks is nog steeds te beluisteren, maar er komen geen nieuwe afleveringen meer bij.


Dare to Lead with Brené Brown (Engelstalig)

OVER: Gesprekken met grensverleggende pioniers, innovatieve creatievelingen die het voortouw durven te nemen – waaronder schrijvers, wetenschappers, Barack O’Bama e.a.

Dit is 1 van mijn favoriete podcasts, waarvan ik al heel wat heb opgestoken.

Eén aflevering in het bijzonder heeft erg veel indruk op mij gemaakt: die met klinisch psychologe dr. Edith Eger over “Recognizing the choices and gifts in our lives.”

Naast “Dare to Lead’heeft Brené Brown nog een andere podcast Unlocking Us die ook zeer de moeite waard is.

Tip voor wie liever leest: op de website van Brené Brown kun je alle podcastafleveringen volledig uitgeschreven terugvinden.


Berg en Dal: Aflevering met Selah Sue

OVER: Gesprek met Selah Sue over haar/het leven.

In de podcastreeks Berg en Dal praat Klara presentator Pat Donnez elke aflevering met een andere gast. Ik heb van deze reeks nog maar enkele afleveringen beluisterd. Tot nu toe kon alleen de aflevering met Selah Sue me erg boeien.

Selah Sue is een dame met diepgang die, wellicht onder invloed van haar depressies, duidelijk al veel over het leven heeft nagedacht – en daar ook heel wat zinnigs over te zeggen heeft.


The FastForword Amy show (Engelstalig)

OVER: Online business coach Amy helpt entrepreneurs met hun bedrijf en met hun leven.

De overtuigende Vlaamse Amy Vandeputte deelt in haar Engelstalige podcast tips en inzichten waar ook niet-entrepeneurs iets aan kunnen hebben.Bovenstaande podcasts zijn ook te beluisteren via Spotify of je favoriete podcast app.


Tips allerhande om te ontspannen

En dan nog wat leuke tips die weinig of niets te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling, levenslessen, time management, of iets van die strekking.

” Omdat echt ontspannen niet nuttig hoeft te zijn “
Ellen in Wanderland

The Bold Type (Netflix serie)

Ontspannende, hele fijne dramady (= combinatie van drama en comedy) over de carrières, (liefdes)levens, en struggles van drie millennials die werken bij een vrouwentijdschrift in New York, en die elk hun eigen stem proberen te vinden.

Ik heb genoten van alledrie de seizoenen van The Bold Type.
Valt onder de categorie ‘a girly thing’, om aan te geven dat ik vermoed dat het eerder iets is voor vrouwen, dan voor mannen. Maar je kunt natuurlijk nooit weten he.


Bridgerton (Netflix serie)

Rijkdom, verraad, lust en romantiek binnen de Londense high society, gezien door de ogen van de machtige Bridgerton familie.

Een kostuumdrama als dit skip ik meestal vlotjes, maar ik heb er geen moment spijt van dat ik deze reeks een kans heb gegeven.

Er zijn inmiddels 2 seizoenen uit. Ik heb het 2de seizoen nog niet gezien, maar met seizoen 1 had ik moeite om het niet in 1 keer te bingewatchen. Ik kijk ernaar uit om binnenkort aan seizoen 2 te beginnen.


The Queen’s Gambit (Netflix serie):

Absolute topreeks die naar mijn gevoel iedereen(?) al gezien heeft.

Een jong meisje in een weeshuis in de jaren ’50 ontdekt quasi toevallig dat ze een groot schaaktalent is. Ze groeit uit tot een wereldster, terwijl ze vecht tegen haar verslaving.

Dit behoort wat mij betreft tot het beste wat Netflix te bieden heeft.


Gilmore girls (Netflix serie)

Komische serie waarin de onafhankelijke, alleenstaande moeder Lorelai haar intelligente , studerende dochter Rory opvoedt. Een reeks – vol snelle conversaties en ad-rem replieken – die ik met plezier helemaal heb uitgekeken.Suits (Netflix serie)

Mike, een schoolverlater zonder diploma, weet indruk te maken op Harvey, een topadvocaat met een vlijmscherpe geest, en krijgt een felbegeerde baan aangeboden als advocaat-stagiair.

Clever, snel, scherpe dialogen, komisch, advocatenkantoor, New-York, business.
Dat zijn de woorden die als eerste bij me opkomen wanneer ik denk aan de serie Suits met de zelfverzekerde Mike, en de aantrekkelijke, arrogante Harvey Specter.


’t Boshuisje in het Zoerselbos – Wandelen en restaurant

Het Zoerselbos is een natuurreservaat van 400 hectaren in de gemeente Zoersel. Je kunt er fijne lange wandelingen maken, al dan niet met hond.

Midden in het groen, aan het begin / einde van de wandeling is er het – sfeer en gezelligheid uitstralende – Boshuisje, waar je iets kunt eten of drinken. Deze foto heb ik vorige winter genomen.

’t Boshuisje Zoerselbos

Je kunt je auto parkeren vlakbij restaurant In De Wandeling (adres: Peggerstraat 58 te Zoersel).

Ter info:
Alle meningen zijn die van mij persoonlijk. Ik geef alleen tips over dingen die ik zelf gelezen, beluisterd, bekeken, … heb/ waarvan ik zelf fan van ben. Ik krijg geen geld om producten of links te promoten. (Daarvoor is mijn blog immers nog veel te klein 😉 )

Ellen in Wanderland