8x De beste podcasts over persoonlijke groei (2022)
Beste podcasts

8x De beste podcasts over persoonlijke groei (2022)


Podcasts zijn het nieuwe goud. Of misschien al niet meer zo erg nieuw, maar goud blijft het sowieso. Wie geen tijd heeft om te lezen, vindt altijd wel een moment om naar een podcast te luisteren.

Gewapend met mijn koptelefoon en een inspirerende podcast heb ik zo al wandelend, was-op-vouwend of in-de-tuin-werkend al enorm veel bijgeleerd over mindset, persoonlijke groei, en zelfs over business en (geo)politiek. Voor mij is luisteren naar podcasts 1 van de eenvoudigste manieren om mijn blik op de wereld te verruimen.

Al moet je daar – zoals met alles – natuurlijk ook niet in overdrijven, want soms heeft je hoofd gewoon eventjes rust nodig. En dan is er ook nog mijn persoonlijk vurig pleidooi tegen multi-tasken en zo. Daarom mijn advies:


Geniet, maar luister met mate.

Oh ja, en by the way!
Je bent misschien al weken aan het aftellen naar deze heuglijke dag, of je hoort het nu in Keulen donderen, maar vandaag, 30 september 2022 is het tadadada!!! …..??? ‘International Podcast Day’!!! Jawel!

Is er een beter moment denkbaar dan vandaag om mijn favoriete podcasts over persoonlijke groei, mindset en bewust leven met jou te delen?

Here they come!

 1. PS: GROW What’s On Your Mind (NL)
  Schitterende podcast van Peter Snauwaert over mindset en persoonlijke ontwikkeling – en soms ook nog over ‘verkopen’ – verkopen als in sales? Yep. Elke aflevering gaat Peter in gesprek met een inspirerende gast over 1 van deze onderwerpen. Ik ontdekte deze podcast nog niet zo heel lang geleden, maar hij behoort nu al tot mijn grootste favorieten. Ik moet wel bekennen dat ik aan cherry picking doe – al naargelang het onderwerp – en dat ik er tot nu toe nog nooit eentje over sales beluisterd heb. Hiermee wil ik eigenlijk alleen maar zeggen dat ik niets kan zeggen over de sales tips van Peter.


 2. Werk & Leven (NL)
  Luchtige, maar inspirerende podcast van twee West-Vlaamse dames, Kelly & Anouck, met nuttige tips voor wie – net als ik – op zoek is naar een evenwichtiger leven.

  Vooral aflevering #038 over perfectionisme heeft mijn leven voorgoed veranderd. Ik kan spreken van een leven VÓÓR aflevering #038 van Werk & Leven, en van een leven erNA.

  VOOR = ik, de perfectionist and proud to be one! En NA = ik, nog steeds een perfectionist, maar wel eentje die na zo’n luttele 50 jaar eindelijk door heeft dat perfectionisme echt niet OK is, en ermee aan de slag gaat.

  Vanaf dat moment ben ik kleine, bewuste stapjes beginnen te zetten, weg van mijn perfectionistische zelf. En, al zijn er uiteraard(!) nog werkpunten, met boven verwacht succes, kan ik eerlijk zeggen. Bedankt, Anouck & Kelly!

  Ter info: Van deze podcastreeks worden geen nieuwe afleveringen meer gemaakt, maar ze is wel nog volledig te beluisteren op de website van Werk en Leven, op Spotify en op andere podcastplatformen.


 3. The Mindset Mentor (EN)
  Nog maar pas ontdekt, maar nu al grote fan! Deze podcast is all about mindset – of wat had je gedacht?

  Mindset is alles. Met de juiste mindset kun je de wereld aan. Zeg dat ik het gezegd heb! 😀 En het mooie is dat je je mindset zelf actief kunt bijsturen, zodat het steeds meer in je voordeel gaat werken, ipv tegen jou (want dat kan ook zomaar). Hoe? Bijvoorbeeld door met een open geest te beginnen luisteren naar een podcast als deze. 🙃


 4. Business Dad over Persoonlijk Leiderschap en Ondernemen (NL)
  Toegankelijke wekelijkse podcast van Vincent Vandeputte met tips & tricks over business, sales en (again!) mindset. De nadruk van deze podcast ligt op business, maar aangezien persoonlijke groei en groei op zakelijk vlak hand in hand gaan, zijn ook in deze podcast heel wat inzichten en tips te rapen rond zelfontwikkeling.

  Voor de lezers onder ons: de podcastafleveringen kun je volledig uitgeschreven terugvinden op de Business Dad website.

  Weetje: Vincent Vandeputte is de papa van FastForward Amy (= Amy Vandeputte).


 5. The Life Coach School Podcast (EN)
  The Life Coach School Podcast van Brooke Castillo is voer voor gevorderden. Behoort wat mij betreft absoluut tot de top van de podcasts over zelfontwikkeling, maar is minder toegankelijk voor wie zijn of haar eerste wankele stapjes aan het zetten is op dit gebied. Deze podcast maakt dan ook deel uit van een uitgebreide opleiding voor professionele life coaches. Bijzonder leerrijk, maar in deze klas moet je wel goed opletten.


 6. Dare to Lead with Brené Brown (EN)
  Over de moed die nodig is om een leider te zijn, en de vaardigheden die je in staat stellen om die moed op te bouwen.

  Deze podcast gaat over de leiding nemen in je persoonlijke leven, en in je dagelijks werk. De scope van deze podcast is dus zoveel breder dan voor leidinggevende functies alleen.

  Brené Brown interviewt grensverleggende pioniers en innovatieve creatievelingen die het voortouw durven te nemen – waaronder schrijvers, wetenschappers, en types zoals Barack O’Bama en anderen.

  In 16 woorden: Een klasse bak van een podcast vol levenswijsheden en inzichten waarvan je het bestaan niet vermoedde.

  De aflevering met klinisch psychologe dr. Edith Eger over “Recognizing the choices and gifts in our lives.” heeft uitzonderlijk veel indruk op me gemaakt.

  Ter info:
  Deze podcast is alleen te beluisteren op Spotify, of via de Dare to Lead website. Daar vind je ook alle podcastafleveringen volledig uitgeschreven terug.


 7. Je Geld en/of Je Leven met Michiel van Vucht (NL)
  Moet je in het leven kiezen tussen ‘geld’ of ‘leven’? Michiel van Vucht gelooft dat de twee te combineren zijn. In deze podcastreeks waarin Michiel telkens een andere gast uitnodigt, wil hij je helpen om slimmer om te gaan met geld en om je leven leuker en interessanter te maken.

  Ik ben momenteel nog volop bezig met het verkennen van deze podcast. Maar na wat ik er al van gehoord heb, ben ik benieuwd naar meer.


 8. Unlocking Us with Brené Brown (EN)
  Ik kan het niet laten om deze er toch ook nog aan toe te voegen. Gewoon, omdat alles wat Brené aanraakt in goud verandert. Ietwat overdreven – dat weet ik ook wel – maar haar podcasts zijn gewoon keigoed.

  Waarover? Zo beschrijft ze haar podcast zelf:
  “Conversations that unlock the deeply human part of who we are, so that we can live, love, parent, and lead with more courage and heart.”

  Wat wil je dat ik daar nog aan toevoeg? Alleen dit nog misschien: de onderwerpen van deze conversations zijn heel divers, maar quasi elke aflevering die ik al beluisterde, heeft me nieuwe waardevolle inzichten bijgebracht.

  Ter info: Ook deze podcast van Brené is alleen te beluisteren op Spotify, of via haar website zelf.

Voilà, dat was het voor nu.

Maarrrr….. wanneer je klaar bent met het beluisteren van alle podcastafleveringen uit bovenstaande lijst, geef me dan alsjeblieft een seintje. Dan kieper ik met plezier een verse lading razend interessante, mind blowing podcasts over je uit.

Ben je meer een lezer? Misschien is mijn artikel met mijn 8 favoriete boeken over mindset, persoonlijke groei en het leven dan wel iets voor jou.

Er is dus nog genoeg werk te doen.

“Chop! Chop!”
(zou inspector Jack Frost ongetwijfeld zeggen)

🙃🎧🎉🎈🥳


Postscriptum:
PS 1. De podcasts uit deze lijst die nog niet eerder op mijn kijk-, luister- en leestips pagina stonden, voeg ik er binnenkort aan toe. Tegen de publicatie van mijn volgende blogpost – over 2 weken dus – staan ze erop. Beloofd!
PS 2. Alle meningen zijn die van mij persoonlijk. Tenzij anders vermeld, geef ik alleen tips over dingen die ik zelf gelezen, beluisterd, bekeken, … heb/ waarvan ik zelf fan van ben. Ik krijg geen geld om producten of links te promoten. (Daarvoor is mijn blog immers nog veel te klein. Boehoe! 😢😉 )


Update op 17/12/2022: Referentie toegevoegd naar het artikel met mijn 8 favoriete boeken over mindset, persoonlijke groei en het leven

Join the discussion

Ellen in Wanderland