8 X De beste boeken over persoonlijke groei – om 2023 mee te starten.
Beste boeken over persoonlijke groei

8 X De beste boeken over persoonlijke groei – om 2023 mee te starten.

” Reading is to the mind what exercise is to the body “
Joseph Addison

Op zoek naar een leuk pakje voor onder de kerstboom? Misschien zit je ultieme kerstgeschenk wel ergens in dit lijstje met – wat mij betreft – de beste boeken over persoonlijke groei, en over het leven.

Subjectief natuurlijk, want ik heb niet ALLE boeken over persoonlijke groei gelezen, mocht je dat soms denken. 😉

8 boeken over persoonlijke groei + bonus

1. Alles goed. Voor de rest minder – Emma Gelaude

OVER: Schone schijn – Achter de façade van het picture-perfecte leven van Emma Gelaude

Alles aan het leven van de succesvolle carrièrevrouw en gelukkige moeder Emma Gelaude lijkt perfect. Maar het verhaal dat ze rond zichzelf heeft opgebouwd voelt als een gevangenis. Want ze gaat gebukt onder angsten en emoties die ze niet langer kan onderdrukken.

Dit is het echte verhaal van Emma Gelaude over de confrontatie met zichzelf en de maatschappij. Over de reis die ze maakte doorheen de donkerste diepten van haar ziel, en uiteindelijk richting een nieuwe bewustwording.

Rauw, diepgaand en indrukwekkend boek over herkenbare emoties en boordevol belangrijke (levens)vragen, verhelderende inzichten en pertinente wijsheden.

“Your diet is not only what you eat, but also what you watch, what you listen to, what you read, the people you hang around with….
Be mindful of the things you put into your body emotionally, spiritually and physically.”

(Uit boek: ‘Alles goed, voor de rest minder’
Oorspronkelijke auteur onduidelijk)

2. Waarom ben ik zo moe? – Peter Beschuyt & Katrien Massa

OVER: Grip krijgen op je energie en je totale hoeveelheid energie vergroten.

Dit is 1 van mijn topfavorieten, en zoveel meer en beter dan de ietwat depri titel doet vermoeden. En nee, je hoeft helemaal niet moe te zijn om hier razend veel aan te hebben.

Dit praktische wetenschappelijke boek verklaart hoe het komt dat ons moderne leven zoveel eist van ons en onze energie, en wat we daaraan kunnen doen. (Zelf schreef ik hierover al dit artikel: ‘Waarom we steeds minder tijd hebben – een verklaring voor ons jachtige bestaan.’ )

De auteurs bespreken samen met acht experts vier domeinen van de menselijke energie: fysieke, mentale, relationele en existentiële energie.

Dit boek gaat o.a.:
* Over stress, focus, over aanvaarden en loslaten, en omgaan met tegenslagen,..
* Over eten, bewegen, ontspannen en slapen..
* Over de relatie met jezelf (o.a. jezelf in alle aspecten kennen en aanvaarden) en over relaties met anderen. Over integriteit, liefde, samenwerken en plezier beleven, ..

En over nog veel, en veel meer.

Dit boek bevat zoveel belangrijke informatie dat er bladzijden zijn waarop nauwelijks nog een zin staat die ik geen kleurtje heb gegeven.

3. Hoe leef je het leven – Dirk De Wachter, Alain de Botton e.a.

OVER: Inzichten voor het dagelijks leven: geluk, liefde, verandering, aandacht, vertragen en het dagelijks leven

Deze apart te bestellen special van Flow Magazine is een verzameling interviews met verschillende psychiaters, filosofen en andere deskundigen, die hun inzichten over en voor het leven delen.

  • In dit boekje las ik voor het eerst iets van de bekende Britse filosoof, Alain de Botton. Zijn interview ‘Ode aan het dagelijks leven’, dat wederom dieper ingaat op onze complexe moderne levens, is wat mij betreft 1 van de beste interviews uit dit boekje. Ik zou hier dolgraag het hele interview willen neerpennen, maar ik hou het – met pijn in het hart – bij deze ene quote.

“Het gaat erom je beperkingen te accepteren en daarbinnen te doen wat je deep down echt belangrijk vindt. Dat is een levenslang project.”
(Alain de Botton)

  • Er is ook het eye-opening interview met neuropsycholoog Margriet Sitskoorn over aandacht als ‘1 van de belangrijkste vaardigheden die we in deze tijd nodig hebben’.

    Over hoe de meesten van ons zich de hele dag door laten afleiden door dingen die ze eigenlijk niet wilden doen, waardoor er te weinig tijd overblijft voor dat wat we wel echt belangrijk vinden.

    Dit artikel was een game changer voor mij, en aanleiding om me te gaan verdiepen in het veelomvattende onderwerp ‘focus’. Ik schreef er recent een blogpost over.
  • En er zijn de rake inzichten van Dirk De Wachter over geluk, over ‘ons doorgeslagen streven naar succes en genot’, en de onderwaardering van zorgzaamheid.

“Gelukkig zijn, zoals dat wordt gepromoot in de media, heeft veel te maken met ‘wellness-achtige’ toestanden. Met ontspanning, met ‘alles moet leuk zijn’, met kicks en succes en zoveel mogelijk genieten.
Terwijl het daar niet om gaat.”

(Dirk De Wachter)

Verder bevat dit boekje nog veel meer blikverruimende interviews en verrassende inzichten over ‘leven, en hoe je dat doet’.

4. Omdat het kan – Eva Daeleman

OVER: Veerkracht, levenslust en ‘ont-moeten’.

Na een burn-out neemt Eva Daeleman, bekend van radio en TV, ontslag bij de radio en kiest ze resoluut voor een ander leven. Dit luchtig geschreven en zeer gevarieerde boek gaat over de zoektocht naar een leven leiden, los van wat anderen van je verwachten.

“Gun jezelf rust.
Uit rust komt kracht.”

(uit boek ‘Omdat het kan’)

In dit boek boordevol humor, persoonlijke bekentenissen en eigen inzichten, super goeie quotes, leestips en kleine gezonde receptjes geeft Eva Daeleman tips voor een lichter leven.

Ik ben momenteel nog niet zo ver in dit boek, maar ik ben ervan overtuigd dat ik er nog veel ideeën zal kunnen uithalen.

“Don’t practice self-care to fix yourself. Do it out of great love and respect for the person you are, and the body you live in.”
(door Nadia Narain – uit boek ‘Omdat het kan’)

5. De kracht van gedachten – Steffi Vertriest

OVER: Mindset & hoe je gelukkiger wordt door je gedachten te sturen.

Elke verandering in je leven start met een interne ommekeer, een verandering in je denken. En die gedachten kun je bewust sturen. Dit boek leert je hoe je je realiteit verandert en je geluksgevoel aanzienlijk vergroot door je gedachten bewust te controleren.

“De limieten van je gedachten zijn de limieten van je realiteit.”
(Steffi Vertriest)

Ietsje te hocus-pocus voor jou? Ik kan je verzekeren dat het dat helemaal niet is – en ik ben absoluut niet het zweverige type.

Want dit is míjn verhaal. Het bewust controleren van mijn gedachten – en ook Jumper(1) natuurlijk – was zowat het enige dat me gedurende de afgelopen rollercoaster jaren op de been heeft gehouden. En dat lijkt misschien weinig, maar het is heel veel.

Geluk zit hem immers niet in de feiten, maar in het hoofd. En je kunt jezelf volledig de put in praten / denken, of juist andersom richting de hemel. Emoties vloeien voort uit gedachten. Dus eens je in staat bent om met een kritisch oog naar je eigen gedachten te kijken, en ze bij te sturen waar nodig, kun je ook je emoties bewust beïnvloeden.

Dit heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met je ogen sluiten voor een (te) harde realiteit of met het ontvluchten van negatieve gedachten of gevoelens. Het is een kwestie van met een andere bril naar de dingen te kijken, een kwestie van mindset, zo je wil.

Ik ben daar ondertussen best goed in geworden, en dat heeft een onvoorstelbaar positieve invloed op mijn dagelijks leven.

Dit had dus míjn boek kunnen zijn. Ík had het moeten schrijven 😉 – al is het tot nog toe bij hier en daar een blogpost gebleven. Maar no hard feelings zene Steffi. Ik gun je het schrijverschap van dit schitterende boek van harte.

Voor wie ervoor openstaat, kan dit een life changing boek zijn. En ook voor mij valt er nog heel wat uit te leren.

Thanks, Steffi!

6. Het Troostboek – Matt Haig

OVER: Troostrijke levenslessen

Het troostboek is een buitenbeentje in vergelijking met ‘gewone’ boeken over persoonlijke groei.

Het is een buitengewoon inspirerende literaire verzameling van overdenkingen, verhalen, lijstjes en oneliners die Mat Haig voor zichzelf schreef als houvast in moeilijke tijden, aangevuld met betekenisvolle verhalen en quotes van bekenden en onbekenden uit de geschiedenis.

“Geluk overkomt je als je vergeet wie je geacht wordt te zijn. En wat er van je wordt verwacht. Geluk is een uiting van zelfacceptatie. Het is het warme briesje dat je voelt als je de deur opendoet naar wie je bent.”
(Matt Haig)

En, oh ja, je hoeft geen moeilijke tijd door te maken om uit dit boek massa’s inspiratie voor het leven te halen. Mooi geschreven en zeer fijn om te lezen!

Nog 2 boeken, waar ik al eerder over schreef

De volgende twee boeken staan al langer op mijn kijk-, luister- en leestips pagina, maar mogen niet ontbreken in dit lijstje.

7. Het Leven en hoe het te leiden – Serge Simonart

OVER: Een leidraad voor het leven.

Hopen levenservaring gebundeld in 1 dik boek opdat de lezer zich niet aan dezelfde stenen zou stoten als de zestigjarige schrijver.

Vlot te lezen en leerrijk, met allemaal losse hoofdstukjes over uiteenlopende onderwerpen. Met een vleugje humor en zelfspot, en een enkele statement hier en daar waar ik het niet helemaal mee eens ben. Maar vooral met een heleboel wijze inzichten waarvan ik er heel wat op mijn 16e had willen/moeten weten. Want jammer genoeg heb ik me in mijn leven wel degelijk aan een stuk of wat dezelfde stenen gestoten als de schrijver.

“De toekomst is al begonnen. Dit leven is de enige opvoering, niet de generale repetitie.”
(Serge Simonart)

8. De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown:

OVER: Je kwetsbaar durven opstellen in een wereld die gericht is op perfectie.

Over de moed om je kwetsbaarheid te laten zien, om niet perfect te willen zijn en om risico’s te durven nemen. Brené legt uit dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg is naar moed, betrokkenheid en diepgaande verbinding.

Ik heb dit boek zelf nog niet gelezen, maar ik heb er al heel wat over – en stukken uit – gelezen, en ik ken de ideeën van Brené Brown aangaande kwetsbaarheid en schaamte. Daarom ben ik ervan overtuigd dat dit een schitterend boek moet zijn.

Vulnerability is not winning or losing.
It’s having the courage to show up and be seen when we have no control over the outcome.

Vulnerability is not weakness. It’s our greatest measure of courage. “


Brené Brown

Eerder schreef ik zelf ook een artikel over kwetsbaarheid.

Plus een extraatje

Bonus boek! Homo Deus – Yuval Noah Harari

OVER: Een blik op de toekomst van de mens.

Een extraatje, iets helemaal anders. Homo Deus is geen zelfhulpboek, geen boek over persoonlijke groei, of iets van die aard. Maar dit geweldige, wereldberoemde boek over de toekomst van de mens zit evengoed boordevol inzichten over het leven, over geluk, en over de aard van de mens.

“Succes kweekt ambitie:
Mensen zijn zelden tevreden met wat ze al hebben. De meest gebruikelijke reactie van een menselijk wezen dat iets heeft bereikt, is niet tevredenheid maar het verlangen naar meer.
Mensen kijken altijd uit naar iets beters, iets groters, iets lekkerders.”
(Yuval Noah Harari)

Tot zover mijn blog voor dit jaar…

Dit was het voor nu, en voor 2022.

Ik en mijn blog knijpen er eventjes tussenuit, want het is weeral WinterBlogVakantieTijd!

Ik wens je fijne feestdagen vol warmte, en een goede start van 2023.
En wie weet, is dat wel met 1 van de boeken uit dit lijstje. Want boeken lezen, dat is altijd goed.

In januari hoop ik je terug te verwelkomen op elleninwanderland met nieuwe artikels, nieuwe levensinzichten en ongetwijfeld met nieuwe – en oude – struggles. De exacte datum van mijn eerste blogpost van 2023 kondig ik in de loop van januari aan op de home page.


So, keep up the good vibes, and stay tuned! 🙃

(sorry, kon het niet laten, klinkt wel flashy vind ik.)


Voetnoot:
(1) Jumper = mijn hond.


PS: Voor bijkomende inspiratie rond persoonlijke ontwikkeling en het leven, lees over mijn 8 favoriete podcasts over persoonlijke groei, of neem een kijkje op de kijk-, luister- en leestips pagina, die met regelmaat wordt bijgewerkt. De boeken uit het lijstje van vandaag zullen er over een tijdje ook aan worden toegevoegd.


PPS: Ook al weet je dit wellicht al, toch nog even dit. Alle meningen zijn die van mij persoonlijk. Tenzij anders vermeld, geef ik alleen tips over wat ik zelf gelezen heb. Ik krijg geen geld – nada, noppes, riens du tout – om producten of links te promoten. Ik weet het, het is godgeklaagd. Boehoe! 😢

Join the discussion

Ellen in Wanderland