Kwetsbaarheid: Bron van Kracht en Geluk?
Kwetsbaarheid en kracht

Kwetsbaarheid: Bron van Kracht en Geluk?

Summary:

Er komt een moment in je leven dat je moet stoppen met jezelf te ontvluchten of te verbeteren. Dat is het wonderlijke moment waarop je gewoon jezelf bent.

“Je stelt je wel erg kwetsbaar op in je blogposts”

Dat was de feedback van een vriendin op mijn destijds nog piepjonge blog.

Ik weet nog dat ik toen dacht: Ja, dat klopt wel. En ik voelde zelfs een zweem van trots, omdat ik dat durfde.

Maar ik wist dat haar gedachten niet gingen naar alle positieve aspecten die ik associeerde met kwetsbaarheid, en ook niet naar de buitengewone heldhaftigheid die ik tentoongespreid had op mijn blog.

Men we need to learn how to be vulnerable. 

How to be strong enough to be weak. 

How to feel discomfort and pain without lashing out. 

How to talk about our illnesses and insecurities. 

How to take defeat without giving anger.   

How to deal with emotions away from alcohol and football. 

How to look inward.  

We need to learn how to lose.

(Matt Haig)

Vervang ‘football’ door ‘shopping’, en deze tekst gaat evenzeer op voor vrouwen.

“Kwetsbaarheid voelt als lef”

In een wereld die kickt op perfectie en waarin elke afwijking vlotjes veroordeeld wordt, laten we onszelf het liefst van onze beste kant zien. Zwakke plekken zijn er vooral om zo snel mogelijk weggestopt te worden.

Maar wie de moed vindt om zich desondanks toch kwetsbaar op te stellen, zal ontdekken dat kwetsbaarheid mensen dichterbij brengt, dat het tonen van kwetsbaarheid 1 van de beste manieren is om jezelf graag te leren zien, en om komaf te maken met schaamte en faalangst.

Vulnerability sounds like truth and feels like courage.

Brené Brown

Liever kwetsbaar & echt dan perfect

Bij het begin van mijn blogavontuur had ik besloten om niet de meest perfecte versie van mezelf te laten zien, maar de echte ik. De hele Ellen, inclusief al mijn eigenaardigheden, kwetsbaarheden en beperkingen.

Want als ik een betekenisvolle blog wilde maken – en dat wilde ik –, dan moest en zou authenticiteit vooropstaan.

De kracht van kwetsbaarheid

Door in mijn teksten vol het licht te laten schijnen op mijn tekortkomingen ben ik ze onbewust steeds beter beginnen te aanvaarden als een stuk van mij.

Doorheen de tijd heb ik tijdens het schrijven zelfs de moed bij elkaar weten te sprokkelen om niet langer perfect te willen zijn.

De moed om niet perfect te willen zijn.

Het klinkt doodsimpel, maar het af te leggen parcours om tot op dat punt te geraken is best pittig.

Neem dat laatste nu maar gewoon even van mij aan – het alternatief is een uitvoerig betoog gaande van zelfrelativering, over zelfcompassie naar zelfvertrouwen en bootjes die hun eigen koers blijven aanhouden, enz…, enzzzz.., zzzzzzz….

Free, at last!

Maar pittig parcours of niet, ik kan het iedereen aanraden.
Want de moed hebben om niet perfect te willen zijn, staat voor niets minder dan vrijheid.

As long as you have something to prove you are still a prisoner.

Dr. Edith Eva Eger – klinisch psychologe en Holocaust overlevende


Vrij om niet langer te hoeven voldoen aan verwachtingen (al dan niet van mezelf), die niet stroken met wie ik ben.

Toelating om te zijn wie ik diep vanbinnen altijd al was.

Er komt een moment in je leven,
dat je moet stoppen met te willen zijn wat je niet bent,
dat je moet ophouden met het ontvluchten of verbeteren van jezelf.
Dat is het wonderlijke moment waarop je gewoon jezelf bent. (*)

En dát, beste lezers, heeft me ‘slechts’ 50 jaar gekost.

Het voelt krachtig. Het betekent een boost voor mijn zelfvertrouwen. En mijn beruchte faalangst, die krijgt bij deze een flinke schop onder haar derrière.

Want nu ik me heb weten los te rukken van mijn ketenen van verwachtingen, perfectie en onmisbaar succes, is falen plots een aanvaardbare optie geworden. Wat dan weer goed van pas komt om losser in het leven te staan, en om met meer lef nieuwe uitdagingen aan te pakken.

Hallelujah!

Life’s a bitch.
But I can be one too!


PS: Als kwetsbaarheid dit heeft gedaan met mij, denk je dan eens in wat het zou kunnen betekenen voor jou?

Enkele ‘kwetsbare teksten’:

Boekentip!

‘De Kracht van Kwetsbaarheid’ – Brené Brown:

Over de moed om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectie. Zie ook een korte uitleg over dit boek op de speciale pagina vol inspiratie ‘Experts Aan het Woord’.(*) Deze tekst is deels geïnspireerd op een stukje uit ‘Het Troost Boek’ van Matt Haig

Join the discussion

Ellen in Wanderland